January 27, 2023

eatcilantrothaikitchen

Home living innovation

West Vancouver house renovation achieves breathtaking outcomes

If there’s 1 element that captures the intention of this top-to-base renovation of a West Vancouver residence, it is the entrance door. After little, dated and everyday, now the entryway is extraordinary and extraordinary, lets in a lot more gentle and sets the tone for an updated inside that meets the wants of a busy, contemporary household of 4.



a kitchen with a lamp on a table: Interior designer Jamie Banfield created a focal point at the centre of the home by adding a custom canopy directly above the kitchen island.


© Furnished by Vancouver Solar
Inside designer Jamie Banfield produced a focal position at the centre of the dwelling by introducing a customized cover directly above the kitchen island.

Initially constructed in the early 1990s, the a few-degree residence was in the fantastic locale for the household with the children fortunately settled into close by colleges and sports functions, but the format did not complement the family’s way of life – the young adults required extra place to hold out with teammates and close friends although the older people discovered the living and entertaining space was not well made.

“The property faces east-west, so it bought the morning mild, but for the reason that of the [interior] partitions, the darker floors and darkish granite, I often observed it very dim,” suggests the home-owner.



a living room filled with furniture and a fire place:  Wood panelling was added above the fireplace with cabinetry on either side to create a symmetrical look.


© Janis Nicolay
Wooden panelling was included above the fire with cabinetry on possibly aspect to make a symmetrical search.

Generating an open up-approach principal flooring was a leading precedence for the spouse and children, suggests Jamie Banfield, principal designer at Jamie Banfield Design , who was referred to the homeowners by contractor CCI Renovations . By relocating an office and incorporating that house into the kitchen – coupled with opening existing partitions that separated the dwelling space, kitchen and dining area – Banfield produced a spacious fantastic home to greater in shape the family’s wants.

The after U-shaped kitchen is now at the coronary heart of the primary stage with the eight toes by four toes island made as the hub of the dwelling wherever family members and pals obtain each and every working day and is excellent for entertaining way too.

But the island is a standout for far more than its size. When Banfield mentioned choices to distinction the island with the white modified Shaker panelled cabinetry on the perimeter of the kitchen, the homeowners’ teenage daughter advised black.

“It’s not the simplest colour to keep clean, but the young ones in the family are older, so we could pull it off,” he says, noting the island is the similar colour as the new entrance doorway, Benjamin Moore’s Black Jack .



a double sink and large mirror:  Interior designer Jamie Banfield created the spa-look the homeowners craved in the master ensuite with a rich grey vanity with double sinks and a freestanding Kallista tub.


© Janis Nicolay
Interior designer Jamie Banfield developed the spa-glance the home owners craved in the learn ensuite with a loaded gray self-importance with double sinks and a freestanding Kallista tub.

On the other hand, the suggestion is an instance of collaboration between homeowners and interior designers, says Banfield.

“It’s the interior designer’s occupation to pull out as considerably information and facts as probable and then nurture and use it in the most effective attainable way in the course of the layout approach.”

It can be challenging to make focal details in great rooms, claims Banfield, outlining the choice to make the custom canopy immediately over the kitchen island .

“The idea for the cover was to insert a centrepiece, substantially like you would incorporate an location rug to a ground, to outline the house,” he claims.

When the canopy serves its consideration-grabbing most important reason, it also connects other layout elements in the enlarged area. The ceiling fixture is produced from the exact same wood as the cabinets that flank the fire and the open up shelving in the kitchen area, even though the a few 18-inch antique-nickel pendants (from the Thomas O’Brien Goodman collection by Visible Consolation) insert a further end to the combine of metals in the space together with the black components, stainless metal sink and appliances and polished nickel faucets.



a table that has a sink and a mirror:  Wall-mounted faucets by Kallista save countertop space in the bathroom and add to the sophisticated esthetic.


© Janis Nicolay
Wall-mounted faucets by Kallista save countertop place in the bathroom and increase to the complex esthetic.

“In a fantastic area, you don’t need all the things to match, but they do need to be connected, to be portion of a household of colours and finishes,” suggests Banfield.

Video: Finishing your basement with North Ridge Renovations (World Information)

Finishing your basement with North Ridge Renovations

UP NEXT

UP Future

With that in head, the black trim all around the marble fireplace encompass connects with the island cabinetry, whilst the stone relates to the Caesarstone Frosty Carrina countertop.

A single of the other renovations that contributed to the now lighter interior is the new folding doorway to the yard. The virtually 10-foot-vast doorway will make the backyard additional available and lets in loads of mild, says the homeowner.

Banfield notes that while the ground approach was reconfigured, he experienced to retain some attributes, these types of as the fireplace.

“We experienced to do the job with what we had, we could not improve the size and depth of the current fireplace insert, but we wished to build a lengthy, linear glance,” he suggests.

Including to the obstacle was placing the Tv over the fire and guaranteeing it would not be impacted by heat.

The answer is wooden panelling previously mentioned the hearth, giving the outcome of pulling ahead the insert – in actuality, it remained in which it was – and then building cabinetry on either aspect to create a symmetrical glance.

The panelling is horizontal to mimic the form of the hearth, and the elongated seem is additional improved by introducing the 78-inch-very long black frame about the Calacatta marble encompass, he suggests.

Banfield and the home owner chose the marble slab at C+S Tile in Burnaby.



a wooden table:  Each of the three upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s bathroom features marble-look porcelain wall tiles that contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the floor.


© Janis Nicolay
Each individual of the a few upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s bathroom capabilities marble-look porcelain wall tiles that distinction with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the floor.

“We could have slash out the centre of the slab, but because warmth can perhaps crack stone, we lower the 4 sides – vein matching on the diagonal at the prime corners – so that the joints could perform as expansion seams,” he adds.

Even though the improvements to the primary amount were being significant, the four-bedroom 2nd storey was also fully reworked. By minimizing the variety of bedrooms to a few, he maximized the excess house to style and design an ensuite bathroom for each and every home and relocated the laundry area from the primary amount.

“A good deal of men and women feel that reducing the selection of bedrooms is a no-no mainly because of resale, but in this circumstance, adding a stroll-in bathroom for just about every bedroom is possibly extra important,” states Banfield.

There is a visitor area in the basement where by one more bed room has been repurposed for an workplace, nonetheless leaving the dwelling with four performing bedrooms.

In the master ensuite , a abundant gray self-importance with double sinks anchors the principal wall together the length of the bathroom, while mirrors mirror light-weight from the window on the opposite wall previously mentioned the freestanding Kallista tub.

To make the spa-appear the property owners wanted Banfield layered finishes, with 24- by 24-inch ground tiles, 12- by 24-inch wall tiles and a hexagon mosaic for the shower floor and area of interest – all Calacatta Gold marble.

The wall mount basin set taps by Kallista provides an aged-globe luxe really feel to the space. Even though Banfield suggests it’s “twice the operate and double the price” to install wall-mounted faucets, it saves countertop place and provides to the advanced esthetic in the lavatory.



a kitchen with a sink and a counter in a room:  A multi-purpose mudroom meets the needs of a busy, modern family of four.


© Janis Nicolay
A multi-function mudroom fulfills the needs of a hectic, modern-day relatives of four.

Whilst the home owners welcomed enter from their teenage son and daughter, they required the finishes in the new bogs to be relatively neutral and timeless.

Other than requesting a Bluetooth showerhead, the family’s teenage son was content to depart the information to Banfield and his mothers and fathers. Banfield specified a Moxie by Kohler showerhead, and the relaxation of the place is a easy and clean up style and design showcasing elongated white subway-style tiles for the partitions and black tile for the created-in shower nook that complements the black ground tile.

The teenage daughter had more input for her wander-in toilet, which is gentle and brilliant with a a little bit shabby stylish esthetic, states Banfield. Marble-glance porcelain wall tiles distinction with Eros Gray Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the ground, although the wooden vainness with a white countertop boosts the airy atmosphere in the house.

To finish the top rated-to-bottom renovation , the basement received its truthful share of consideration and was updated to incorporate a health club, residence place of work and social house for the teenagers to welcome buddies.

“The health and fitness center has been actually terrific throughout the pandemic, supplying us a house to training at home,” notes the home owner.

Linked