September 26, 2022

eatcilantrothaikitchen

Home living innovation

A Muskoka Kitchen by Paolo Ferrari Embraces the Beauty of Nature

Muskoka is an Ontario getaway vacation spot synonymous with sparkling freshwater lakes and rocky outcroppings — and the typically sprawling, above-the-major cottages nestled along with them. Paolo Ferrari’s consumer was right after some thing additional understated for his lakeside getaway. The target was to complement the pure ecosystem, alternatively than overwhelm it. His Toronto studio delivered with a masterfully pared-back inside that lets the resplendent vistas do the conversing. “For us, this job was about the sights and minimizing interruptions. It’s all about reconnecting with mother nature,” claims Ferrari.

View of the dining area and kitchen space inside Studio Paolo Ferrari's Muskoka Cottage project

Substantial windows from Bigfoot Doorway ring the kitchen, strengthening the interior’s connection to the pure ecosystem.

Close-up of the granite kitchen island and whitewashed douglas fir full-height cabinets

Whitewashed Douglas fir clads the cathedral-like ceiling and a wall of entire-peak cupboards.

Case in place: the bespoke kitchen, which opens to the eating location and primary living house and seems to be out onto a granite escarpment a mere two and a 50 % metres from the massive windows that operate the length of the countertop. Expertly crafted millwork by the GTA’s BL Woodworking & Layout — in the similar locally sourced whitewashed Douglas fir that varieties the pitched ceiling and clads the relaxation of the home’s inside — conceals an integrated Miele refrigerator and espresso machine, as well as all storage. 

Cupboards and drawers have integrated pulls alternatively than hardware, with a subtle alter in the wooden grain to add dimension whilst remaining inconspicuous. Further accentuating the perception of seamlessness is the flooring, manufactured in Denmark from limed Douglas fir planks (the only imported products utilised in the undertaking) to match the cladding and cabinetry. “The kitchen area is meant to blend into the architecture, as opposed to serving as one thing expressive,” says Ferrari. 

View of the kitchen inside Studio Paolo Ferrari's Muskoka Cottage project

A mammoth organically formed Muskoka granite island is offset by cleanlined Douglas fir cupboards and Cambria quartz countertops.

That restraint is offset by a monumental island — a significant unfinished block of sound granite sourced from a local quarry. About 3.3 metres extended by 1.2 metres large and weighing many tonnes, the stone was approximately shaped making use of equipment supposed for splitting rocks and rolled into place across solid metal rods. While the kitchen area quietly blends in with the rest of the ground plan, the island would make an emphatic relationship to the escarpment just outdoors.