July 13, 2024

eatcilantrothaikitchen

Home living innovation

West Vancouver property renovation achieves amazing success

If there’s one particular feature that captures the intention of this best-to-bottom renovation of a West Vancouver residence, it is the entrance door. At the time smaller, dated and regular, now the entryway is remarkable and impressive, allows in a lot more light and sets the tone for an up-to-date inside that fulfills the wants of a chaotic, modern family members of four.



a kitchen with a lamp on a table: Interior designer Jamie Banfield created a focal point at the centre of the home by adding a custom canopy directly above the kitchen island.


© Delivered by Vancouver Sun
Interior designer Jamie Banfield developed a focal point at the centre of the residence by adding a tailor made cover right above the kitchen island.

At first crafted in the early 1990s, the three-stage household was in the great area for the household with the kids fortunately settled into close by faculties and sports activities routines, but the format did not enhance the family’s way of living – the young people wanted additional area to hang out with teammates and buddies when the grownups found the residing and entertaining house wasn’t nicely built.

“The property faces east-west, so it received the early morning light, but simply because of the [interior] partitions, the darker floors and dim granite, I generally identified it really dark,” states the property owner.



a living room filled with furniture and a fire place:  Wood panelling was added above the fireplace with cabinetry on either side to create a symmetrical look.


© Janis Nicolay
Wooden panelling was included previously mentioned the hearth with cabinetry on either aspect to make a symmetrical glimpse.

Developing an open-approach primary ground was a top rated precedence for the family members, suggests Jamie Banfield, principal designer at Jamie Banfield Style and design , who was referred to the house owners by contractor CCI Renovations . By relocating an workplace and incorporating that area into the kitchen – coupled with opening current partitions that divided the dwelling room, kitchen and eating space – Banfield developed a spacious great area to much better in shape the family’s needs.

The when U-shaped kitchen is now at the coronary heart of the major degree with the 8 toes by 4 ft island developed as the hub of the property wherever relatives and mates collect each and every day and is best for entertaining as well.

But the island is a standout for much more than its dimension. When Banfield talked about choices to distinction the island with the white modified Shaker panelled cabinetry on the perimeter of the kitchen area, the homeowners’ teenage daughter instructed black.

“It’s not the most straightforward color to hold cleanse, but the young children in the house are more mature, so we could pull it off,” he states, noting the island is the same colour as the new front doorway, Benjamin Moore’s Black Jack .



a double sink and large mirror:  Interior designer Jamie Banfield created the spa-look the homeowners craved in the master ensuite with a rich grey vanity with double sinks and a freestanding Kallista tub.


© Janis Nicolay
Inside designer Jamie Banfield developed the spa-glance the property owners craved in the learn ensuite with a prosperous grey vainness with double sinks and a freestanding Kallista tub.

Nonetheless, the recommendation is an instance of collaboration among owners and inside designers, suggests Banfield.

“It’s the interior designer’s position to pull out as much details as probable and then nurture and use it in the best achievable way all through the style method.”

It can be hard to create focal factors in great rooms, says Banfield, describing the determination to create the custom canopy instantly previously mentioned the kitchen island .

“The plan for the cover was to insert a centrepiece, considerably like you would insert an area rug to a flooring, to define the area,” he claims.

When the cover serves its notice-grabbing main objective, it also connects other style features in the enlarged room. The ceiling fixture is manufactured from the same wooden as the cupboards that flank the fire and the open shelving in the kitchen, although the three 18-inch antique-nickel pendants (from the Thomas O’Brien Goodman assortment by Visible Convenience) include yet another finish to the blend of metals in the space together with the black components, stainless metal sink and appliances and polished nickel taps.



a table that has a sink and a mirror:  Wall-mounted faucets by Kallista save countertop space in the bathroom and add to the sophisticated esthetic.


© Janis Nicolay
Wall-mounted faucets by Kallista save countertop room in the lavatory and add to the subtle esthetic.

“In a fantastic place, you do not want all the things to match, but they do require to be associated, to be part of a loved ones of colours and finishes,” says Banfield.

Online video: Ending your basement with North Ridge Renovations (Worldwide Information)

Ending your basement with North Ridge Renovations

UP NEXT

UP Following

With that in brain, the black trim all-around the marble fire surround connects with the island cabinetry, while the stone relates to the Caesarstone Frosty Carrina countertop.

One particular of the other renovations that contributed to the now lighter interior is the new folding door to the yard. The practically 10-foot-vast door makes the yard extra obtainable and allows in loads of light-weight, suggests the home-owner.

Banfield notes that whilst the floor plan was reconfigured, he had to retain some options, such as the fireplace.

“We had to perform with what we experienced, we couldn’t adjust the dimension and depth of the current hearth insert, but we wished to generate a extended, linear appear,” he states.

Adding to the problem was positioning the Television set above the fireplace and ensuring it wouldn’t be impacted by heat.

The solution is wood panelling earlier mentioned the fire, supplying the effect of pulling forward the insert – in fact, it remained in which it was – and then coming up with cabinetry on possibly aspect to produce a symmetrical appear.

The panelling is horizontal to mimic the shape of the fire, and the elongated search is even more improved by introducing the 78-inch-long black frame all around the Calacatta marble surround, he claims.

Banfield and the property owner chose the marble slab at C+S Tile in Burnaby.



a wooden table:  Each of the three upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s bathroom features marble-look porcelain wall tiles that contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the floor.


© Janis Nicolay
Every of the three upstairs bedrooms has an ensuite bathroom. The teenage daughter’s lavatory capabilities marble-glimpse porcelain wall tiles that contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone pattern on the ground.

“We could have reduce out the centre of the slab, but due to the fact heat can probably crack stone, we cut the 4 sides – vein matching on the diagonal at the prime corners – so that the joints could functionality as growth seams,” he adds.

Although the alterations to the main stage were being considerable, the 4-bed room second storey was also fully reworked. By lowering the selection of bedrooms to a few, he maximized the excess space to design and style an ensuite toilet for each individual room and relocated the laundry room from the primary level.

“A good deal of persons consider that decreasing the amount of bedrooms is a no-no since of resale, but in this scenario, incorporating a walk-in bathroom for every single bed room is perhaps extra useful,” states Banfield.

There is a guest home in the basement where by a different bed room has been repurposed for an office environment, nonetheless leaving the house with 4 operating bedrooms.

In the master ensuite , a loaded gray vainness with double sinks anchors the major wall alongside the duration of the toilet, whilst mirrors mirror light-weight from the window on the opposite wall higher than the freestanding Kallista tub.

To produce the spa-glimpse the householders preferred Banfield layered finishes, with 24- by 24-inch flooring tiles, 12- by 24-inch wall tiles and a hexagon mosaic for the shower ground and area of interest – all Calacatta Gold marble.

The wall mount basin established taps by Kallista adds an aged-earth luxe experience to the place. Though Banfield states it’s “twice the get the job done and double the price” to set up wall-mounted faucets, it will save countertop area and provides to the complex esthetic in the rest room.



a kitchen with a sink and a counter in a room:  A multi-purpose mudroom meets the needs of a busy, modern family of four.


© Janis Nicolay
A multi-goal mudroom meets the demands of a hectic, fashionable loved ones of four.

While the property owners welcomed input from their teenage son and daughter, they preferred the finishes in the new bogs to be fairly neutral and timeless.

Other than requesting a Bluetooth showerhead, the family’s teenage son was joyful to leave the information to Banfield and his mother and father. Banfield specified a Moxie by Kohler showerhead, and the rest of the house is a basic and clean up structure featuring elongated white subway-style tiles for the partitions and black tile for the crafted-in shower nook that complements the black flooring tile.

The teenage daughter experienced more input for her stroll-in toilet, which is gentle and shiny with a marginally shabby stylish esthetic, says Banfield. Marble-search porcelain wall tiles contrast with Eros Grey Marble tiles by Ann Sacks laid in a herringbone sample on the floor, whilst the wood vainness with a white countertop enhances the ethereal ambience in the space.

To full the leading-to-base renovation , the basement obtained its honest share of interest and was up to date to include a fitness center, home office and social place for the adolescents to welcome pals.

“The health club has been definitely good all through the pandemic, providing us a space to workout at house,” notes the home-owner.

Relevant