December 2, 2021

eatcilantrothaikitchen

Home living innovation

The Island is a nature-impressed Paris home developed all over a courtyard garden

Community architect Clément Lesnoff-Rocard has transformed a 19th-century dwelling in Paris‘s La Défense into a modern day dwelling featuring a double-peak dining home that looks onto a central courtyard.



a chair sitting in a room: A double-height dining room in a Parisian townhouse by Clément Lesnoff-Rocard


© Delivered by Dezeen
A double-height dining home in a Parisian townhouse by Clément Lesnoff-Rocard

Clément Lesnoff-Rocard named this undertaking The Island as it involved producing an isolated, inward-on the lookout private residence in the midst of the bustling town.

“The venture is about acquiring a way for a relatives to have its very own universal and symbolic wild landscape inside their household,” suggested Lesnoff-Rocard, “surrounded by the city but deeply separated from its looming force.”



a chair in a room: Lesnoff-Rocard introduced a double-height dining room as part of the renovation


© Presented by Dezeen
Lesnoff-Rocard released a double-peak eating room as part of the renovation

The Island is found at the end of a small avenue on the edge of Paris’s major fiscal district, La Défense. The house’s classic architecture stands in distinction to the metal and glass skyscrapers that dominate the district’s skyline.

Lesnoff-Rocard’s refurbishment targeted on switching the target of the spaces absent from the road and in direction of an exotically planted patio garden at the centre of the program.



a large room: The interiors are designed to focus on a patio garden outside


© Supplied by Dezeen
The interiors are built to aim on a patio yard outdoors

“We made a decision at the to start with check out that this house experienced to be shielded from this outer predatory globe,” the architect extra, “turning its back to the road and only searching at itself, its back garden and its possess qualities, however to be uncovered.”

The setting up experienced been prolonged and remodelled by preceding entrepreneurs, ensuing in a muddled sequence of spaces that lacked any form of singular identity.



a view of a room: A combination of wooden and concrete steps lead to a mezzanine


© Supplied by Dezeen
A combination of picket and concrete measures direct to a mezzanine

The task included stripping out a lot of of the present factors and reordering the place to give it better cohesion.

The backyard and the idea of nature offered the most important reference level for The Island’s interior style and design. Several of the types and components made use of evoke natural capabilities or aim to greatly enhance the connection with the outdoor place.



a room with a sink and a mirror: The white-concrete mezzanine curves around the dining space


© Supplied by Dezeen
The white-concrete mezzanine curves all around the dining house

A double-peak glass wall connects the courtyard with the major living areas, offering sights of the sky as effectively as the lush planting.

A curving, white-concrete mezzanine that bridges across the residing and eating region is explained by Lesnoff-Rocard as “a stratus, a low cloud passing quietly higher than your head”.

Just one aspect of this place is lined with a “cliff-like” whole-peak bookcase, when the gray-green floor tiles are intended to evoke shallow water and the oak dining desk recalls a tree.

The lounge space attributes a solid-concrete bench with cushions so it can be employed as a couch. A timber staircase positioned amongst this house and the dining location ascends to the initial floor.



a room with a wood floor: The lounge area features a cast-concrete bench


© Presented by Dezeen
The lounge spot characteristics a solid-concrete bench

The place the stairs arise on to the mezzanine, the white concrete flooring is forged to sort curved techniques that continue on the natural topic.

Inner home windows glimpse down from the two higher stages on to the residing space and a matt-black kitchen under. The glazed wall and glass mezzanine balustrade make certain lots of daylight reaches these areas.

Other modern courtyard houses on Dezeen consist of an inward-struggling with, cedar-clad home in Salt Lake City designed by American architects Kipp Edick and Joe Sadoski and the Dwelling of Many Courtyards in Scandanavia.

Images is by Simone Bossi until mentioned.

The post The Island is a character-encouraged Paris residence developed all around a courtyard backyard appeared 1st on Dezeen.